onsdag 11 maj 2011

GI/LCHF-lasagne

Om man saknar pastan? Du tänker inte ens på det!

Du behöver:

2 st auberginer
1 tsk salt
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
400g köttfärs
6 st soltorkade tomater
1 burk krossade tomater
2 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde om man föredrar det)
1½ dl finriven permesan
Kryddor efter smak, t ex basilika och oregano
Salt och svartpeppar
Olivolja till stekning


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva auberginerna på längden (enklast med osthyvel) Lägg upp på lite papper och strö lite salt för att dra ut onödig vätska.

Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja i en stekpanna i några minuter. Lägg upp på ett fat. Häll mer olivolja i pannan och bryn köttfärsen. Hacka soltorkade tomater. Tillsätt den stekta löken, krossade och soltorkade tomater och kryddor. Smaka av med salt och peppar. Låt koka i ca 10 minuter.

Smörj en ungsfast form med smör och lägg ett lager med aubergineskivor på botten. Lägg köttfärssås och ytterligare ett lager med aubergine. Lägg sedan på köttfärssås igen och toppa med sista lagret aubergine. Häll på grädden. Riv permesan och strö på gratängen och gratinera i ugnen ca 20 minuter.


Igår bytte vi ut soltorkade tomater mot färska champinjoner och valde vanlig ost istället för parmesan. Lika gott det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar